Borek Csillaghy vzpomíná - starý zlatý hnusný časy

27.02.2011 13:57

Borek (rovněž autor četných fotografií Víček)E-mail: borek@dublin.ie
Srdečně zdravím všechny přátele a příznivce Švermáku, ať jste kdekoli a děláte cokoli.
Je příjemný číst vzpomínání na zašlý časy, poslechnout si víčkovský písně a prohlížet fotky lidí který člověk znal a měl rád.
Škoda jen, že sem nechodí a nepíše víc lidí, který by určitě mohli vyprávět veselý i smutný historky z dob, kdy nám bylo dobře, protože jsme byli mladí a svět se zdál být jednoduchej a dopředu nalajnovanej…
Tak bych si dovolil přidat pár postřehů a zážitků z časů chomutovskýho bigbítu, mejdanů a nijak zvlášť projevený rezistence vůči těm blbejm komoušům. (Smrt Brožovskýmu!!!)
             Jako u všech pamětníků, i u mně se určitě projeví názory a vzpomínky procezený laskavým sítem času a viděný nádhernými růžovými brýlemi mládí a snahy udělat si ten pohled co nejvoňavnější a co nejmíň palčivej.
            Většina nás, skalních návštěvníků ví, že Švermák se tomu místu říkalo proto, že to vlasně byla slangová zkratka názvu "Klub horníků dolu Jan Šverma" - tady si vždycky vzpomenu na Jima Papeže, kterej tomu říkal "klub Hurníků" a na to mu odpovídal Míra Hurník:" …a jestli ne tak ať sem papež…"
Máš, Štěpáne pravdu s tím postřehem o různých sourozencích který se ve Švermáku vyskytovali, přidám třeba sebe a mou sestru Sylvu, která chodila s Mírou Pikalem a přivedla mě do klubu, kde se mě ujal tvůj brácha Michal. Bráchové Buddy a Jim Papežovi, Požárkové, Míla Mečíř a jeho ségra Jana, co chodila s Láďou Kovaříkem, dvojčata Matesky, s jednou (nebo oběma?) chodil Franta Červenka, ségry Šilhánkovy, postupně všechny tři, Kačer Pospíšil a jeho ségra… a tak dále. Pokud jsem na někoho zapomněl, omlouvám se.
Taky ses, Štěpáne, zmínil o "geniu loci" v případě muzikantů, který tehdy vytvořili tu líheň kapel a seskupení, který později Švermák proslavily.
Ano - většina z vás bydlela v ulici Brjanská a velmi blízkém okolí…Třeba ty a Bobo Kufa jste bydleli ve stejném přízemí, sedávali jste s Jardou Zelenkou a Bobem na lavičce pod vašimi okny, jamovali jste na kytarách nějaký dvanáctky, a tvůj pes (jmenoval se Deny?) na povel z toho okna skákal…bylo nádherný léto roku 1969, ve vzduchu byl cítit esprit svobody, rhythm and blues, hippies a volný lásky, Beatles zpívali Hey Jude a Lucy in the sky, a ve Švermáku se tančilo vostopéro když Džuga a The Xactly Three vypálili Back in USSR…a hlavně se trsalo na Hush, Mighty Quinn a rock'n'rolly v nepřekonatelnym provedení kapely The We. Pamatuju na ty mikrofonový stojany se "šibenicema" a na každý poblikávala červená žárovička v rytmu tý pekelný muziky.
Míra Pikal měl na stehnech a dlani levý ruky modřiny od tamburíny, všechno se tam mlelo a bublalo v rytmu rocku, holky měly většinou chlupatý (nejen) podpaždí, rum stál bůra a pifko kačku šede. Nádherný starý zlatý hnusný časy …opět zdůrazňuju že je to viděno oparem zpocenýho mládí a snahy vyhnout se nevyhnutelný idealizaci.
            Vláďa Volma vzpomíná na Švermák v podobným duchu jako já, jen bych rád připodotkl, že se docela určitě mýlí v případě popisu jím zmiňovaný skladby Led Zeppelin, Whole Lotta Love (Celá trocha lásky)…jsem si docela jistej že kapela The WE, se zpěvákem M. Pikalem (asi by to nezvlád), kytaristou a duší celý party Š. Alexou a L.Kovaříkem za bicíma, Picu Holý u basy včetně Frančeho nebo Hurníka za klávesama nikdy nehrála nic od Led Zeppelin. To bylo později, už pod názvem Víčka (taky zkratka: d' wí se chomutováčkům blbě vyslovovalo a tak si to počeštili na víčka) a tutově to nebyla Whole Lotta Love ale Baby I'm Gonna Leave You (Opouštím tě, holka) druhá na prvním albu LZ. pokud se mýlím, opravte mě prosím, ok? Uvědomuju si že každá paměť je jiná a mýliti se je lidské..
Ale popisuje to přesně(Vl. Volma), to schizoidní vtělení dvou báječnejch muzikantů do jednoho chomutovskýho Štěpána Alexy…hlas R. Planta a kytara J. Page. Dovolím si k tomu přidat ještě další podvojnost: zpěvák David Byrne a kytarák Mike Box…ano vážení přátelé! Uriáši!!! Obojí v podání slovutného Steve Alexy a skupiny Víčka… Please God bless them forever!


 

—————

Zpět